Sinus lift je oralno-kirurški poseg dviganja dna sinusov v postopku nadgradnje kosti, ki je predpogoj za vgradnjo zobnih vsadkov – implantatov. Če pacient na določenem mestu že dalj časa nima zoba, lahko tam pride do manjka čeljustne kosti. Sinusi se nato brez kosti, ki jih drži na svojem mestu, začnejo širiti in zavzemati prazen prostor, v katerem je bila nekoč kost. Brez zadostne količine kosti ni mogoče vgraditi vsadka; v primeru, da so se sinusi spustili na mesto manjkajoče kosti pa je pred tem potrebno opraviti še dvig sinusov oziroma sinus lift.

Cilj posega je zapolniti del sinusne votline z biomaterialom, ki se sčasoma zraste s kostjo in ustvari čvrsto podlago za bodoč vsadek. Na tak način delno zapolnjen sinus nima nobenih negativnih učinkov na fiziološke funkcije sinusov ter na zdravje pacienta.

Dvig sinusov glede na količino razpoložljive kosti delimo na:

  • majhen sinus lift

  • velik sinus lift

Majhen sinus lift

Ta postopek opravimo istočasno z vstavitvijo vsadka. Poseg opravimo takrat, ko je na voljo zadosten volumen kosti za vgradnjo vsadka. Opravimo ga tako, da zobozdravnik z majhnim inštrumentom dvigne dno sinusa na njegov začetni položaj. Nato pod dvignjeno dno poleg obstoječe kosti vstavi umetno kost. Ta bo držala sinus na zahtevani višini, kar bo omogočilo vgradnjo vsadka. Brez tega posega včasih zobnega vsadka ni mogoče vgraditi.

Sinus lift opravljamo pod lokalno anestezijo, zato je poseg povsem brez bolečin.

Velik sinus lift

Ko manjka večji del kosti, poseg dviga dna sinusov opravimo s stranskim pristopom v ustni votlini. Če je na voljo dovolj kosti za stabilno vgradnjo vsadka, istočasno opravimo tudi to. A v nekaterih primerih manjka prevelik del kosti. Takrat je po sinus liftu najprej potrebno počakati na popolno okrevanje in šele nato lahko vgradimo vsadek.

Sinus lift je rutinski poseg, ki ga v zobozdravstvu opravljamo že dolga leta. Poteka v lokalni anesteziji, zato je popolnoma brez bolečin.

S to metodo dosežemo ustrezne biomehanične pogoje za normalno funkcijo grizenja in žvečenja hrane.

Poseg dviganja sinusov je za izkušene oralne kirurge v zobozdravstvenem centru Orto-Nova rutinski postopek z izjemno visoko uspešnostjo.

Zaprosite za brezplačno ponudbo in si pridobite poseben popust

Izpolnite obrazec s katerim boste zaprosili za informacije ali rezervirali termin. Rezervirajte si prvi obisk brezplačno.

  • Accepted file types: doc, pdf, png, jpg, jpeg, Max. file size: 150 MB.