Ortodontija je posebna veja zobozdravstva, ki se ukvarja s popravljanjem nepravilnega položaja zob. Velja za enega najboljših preventivnih ukrepov, ki lahko prepreči nastanek številnih kariesov na mestih, ki so zaradi nepravilne postavitve zob težko dostopna.

Poravnani zobje, ki so glavni cilj ortodontije, nimajo samo estetske vloge, temveč prispevajo tudi k celostnemu zdravju.

Zahvaljujoč napredku ortodontskega zdravljenja in strokovnosti specialistov ortodontov, danes ni težave, ki je ne bi mogli rešiti. Sodobna ortodontija nudi fiksne in snemljive zobne aparate, ki jih s prostim očesom komajda opazimo.


Poleg sprememb kot so estetski videz obraza, nasmeh in psihološki učinek ter izboljšana funkcionalnost zob, je ortodontska obravnava včasih potrebna tudi pri starejših odraslih. Z njo namreč lahko rešimo nekatere paradontološke težave ali kakovostno in s čim manj brušenja opravimo protetični poseg.

Pravilen položaj zob v čeljusti in pravilno razmerje med zgornjo in spodnjo čeljustjo omogoča enakomeren prenos sil med grizenjem in žvečenjem. S tem varuje podporno tkivo zob ter same zobe pred preobremenitvijo, prekomerno obrabo in propadanjem. Poleg tega pravilen položaj zob tudi odpravlja težave v čeljustnem sklepu.

 

Ortodontska diagnostika – prvi korak do ravnih zob

Najpomembnejši del ortodontske terapije sta diagnostika in izdelava ortodontskega načrta. Z njima naši strokovnjaki presodijo, ali ste primeren kandidat za izbrano ortodontsko terapijo ter predvidijo potek ortodontske obravnave.

Diagnostika in ortodontski načrt sta osnova in ključ do kakovostne ortodontske terapije.

V postopku diagnostike pridobimo pomembne podatke, ki jih potrebujemo za ortodontsko obravnavo. Pri tem si pomagamo z odtisi, detajlnim fotografiranjem (intraoralno in ekstraoralno) ter analizo rentgenskih posnetkov.

Na osnovi vseh teh podatkov natančno in strokovno analiziramo ugriz, obraz, nasmeh in pacientov profil.

Zaprosite za brezplačno ponudbo in si pridobite poseben popust

Izpolnite obrazec s katerim boste zaprosili za informacije ali rezervirali termin. Rezervirajte si prvi obisk brezplačno.

  • Accepted file types: doc, pdf, png, jpg, jpeg, Max. file size: 20 MB.