Kljub sodobnim stomatološkim pristopom, ki zagotavljajo posege brez bolečin, je pri mnogih pacientih še vedno prisoten strah pred zobozdravnikom.

Danes je to odveč, saj z anestezijo ali dentalno sedacijo dosežemo, da vsi posegi potekajo brez bolečin.

 

Kaj je anestezija?

Anestezija je stanje začasne nedojemljivosti na bolečino. V zobozdravstvu jo uporabljamo tako, da začasno blokiramo živce in tako preprečimo občutek bolečine v ustni votlini v času posega.

Mnogo ljudi meni, da je anestezija univerzalno “zdravilo”, ki ga uporabljamo v vsakem primeru, ko je potrebno začasno odstraniti občutek bolečine. V resnici gre za več različnih zdravil, s katerimi omogočimo sproščen in neboleč obisk pri zobozdravniku. Nekatera zdravila imajo nalogo, da nadzirajo občutek bolečine, druga vam pomagajo, da ste bolj sproščeni, tretja pa vas spravijo v stanje podobno globokemu spancu. Slednje najpogosteje uporabljamo pri večjih in zahtevnejših zobozdravstvenih posegih. Anestezija pomaga tako pacientom, kot zobozdravnikom. Prvim zato, ker preprečuje, da bi čutili bolečino, drugim pa zato, ker zagotavlja, da je pacient med celotnim posegom miren.

 

Katere vrste anestezije uporabljamo v centru Orto-Nova?

Pri posegih uporabljamo lokalno anestezijo in kombinacijo lokalne anestezije ter dentalne sedacije. Za slednjo uporabljamo tudi izraz zavestna sedacija (ang. conscious sedation), ker je pacient po njenem prejemu sproščen in se kasneje posega ne spominja.

Pri lokalni anesteziji uporabljamo lokalni anestetik na točno določenem delu ustne votline, da bi tako preprečili bolečino med zobozdravniškim posegom. Lokalni anestetik deluje tako, da začasno blokira živce, ki so zadolženi za prenos bolečine.
Lokalna anestezija se v zobozdravstvu uporablja zelo široko. Uporabljamo jo pri najrazličnejših posegih – od zdravljenja kariesa ali bolezni dlesni, do odstranjevanja zob.

Pri dentalni sedaciji uporabljamo intravenozna zdravila (zmerna sedacija) ali pline (minimalna sedacija), ki dajejo pacientu občutek, da je ves poseg prespal, sam čas pa je minil zelo hitro. Kaj bomo uporabili v konkretnem primeru, je odvisno od vrste zobozdravstvenega posega. Obvezen del dentalne sedacije je nadzor krvnega tlaka, utripa in nasičenosti krvi s kisikom.

Za dentalno sedacijo se ponavadi odločijo pacienti, ki zaradi strahu ali nelagodja ne želijo biti “prisotni” pri posegu.

 

Ali je anestezija varna?

Zobozdravniki po vsem svetu vsakodnevno uporabljajo navedene tehnike, da bi pri pacientih odpravili občutek bolečine in s tem povezanega nelagodja in strahu. Seveda je vsako zdravilo povezano z določeno stopnjo tveganja. A resnejši zapleti so praviloma zelo redki – tudi pri pacientih s slabšim zdravstvenim stanjem.

Kdo nadzoruje pacienta med dentalno sedacijo?

 

Ker nam je varnost pacientov na prvem mestu, pri vseh zobozdravstvenih posegih z dentalno sedacijo sodeluje specialist anesteziologije in reanimacije. Ta ob koncu posega tudi preveri, ali je pacient popolnoma buden in ali so njegove življenjske funkcije stabilne.

Za katero vrsto anestezije (lokalno anestezijo ali dentalno sedacijo) se boste odločili, je odvisno od vas. Naši zobozdravniki bodo v sodelovanju z vami naredili individualni načrt za vas, pri čemer bodo upoštevali tako vaše splošno zdravstveno stanje, kot tudi vrsto posega in seveda vaše želje.

Dogovorite se za termin obiska brez strahu pred bolečino

Zaprosite za brezplačno ponudbo in si pridobite poseben popust

Izpolnite obrazec s katerim boste zaprosili za informacije ali rezervirali termin. Rezervirajte si prvi obisk brezplačno.

  • Accepted file types: doc, pdf, png, jpg, jpeg, Max. file size: 150 MB.