Zapleteno odstranjevanje modrostnih zob – Alveotomija

Odstranjevanje ali ekstrakcija modrostnih zob (alveotomija) je eden najpogostejših posegov na področju oralne kirurgije. Pacienti pogosto sploh niso pozorni na modrostne zobe, dokler jih ne začnejo motiti ali dokler se ne pojavi bolečina. Med njihovo rastjo lahko pride do vnetja dlesni. Pri tem včasih zadošča čiščenje, v primeru zapletov pa je potrebna strokovna kirurška odstranitev modrostnega zoba.
Če zob povzroča težave ali če pride do vnetja, priporočamo njegovo odstranitev. S tem preprečimo širjenje vnetja, ki ga povzročajo bakterije. Slednje se lahko razširi še na okoliško kost in povzroči še več težav. V primeru velikega vnetja lahko pride celo do uničenja zobne korenine sosednjega zoba. Zob lahko tudi pritiska na živec, kar povzroči velike bolečine.

Kako dolgo lahko čakam z odstranitvijo modrostnega zoba? Je postopek odstranitve boleč?

Odlašanje z odstranitvijo prizadetih modrostnih zob ni najboljša odločitev. Pri osebah starejših od 40 let lahko pride do resorpcije korenine sosednjega zoba ali nastanka ciste.

Zapleten poseg odstranitve modrostnega zoba, ki traja približno 30 minut, opravljamo pod lokalno anestezijo, zato je za pacienta neboleč.

Po posegu oralni kirurg predpiše nadaljnjo terapijo.

 

Apikotomija – zadnji način kako rešiti zob

Apikotomija je zelo uspešen manjši kirurški poseg na zobeh, s katerim odstranimo vrh zobne korenine skupaj z vnetim delom.

Apikotomijo opravljamo kadar so koreninski kanali zaviti in jih ni mogoče dobro endodontsko očistiti, zaradi česar se ponovno vnamejo. Takrat z manjšim kiruriškim posegom odstranimo vrh korenine in ga zapremo, da ne more več priti do vnetja. Če je potrebno, koreninski kanal napolnimo z vrha korenine. Pri tem postopku oralni kirurg uporablja mikro-piezo naprave s posebnim zavitim nastavkom, kar olajša izvedbo posega tudi pri težje dostopnih koreninah.

Glede na mesto prizadetega zoba lahko apikotomija traja od 30 do 60 minut. Na sprednjih zobeh je poseg opravljen hitro, na zadnjih pa zahteva nekoliko več časa.

Po 6 mesecih od posega je potrebna kontrola z intraoralnim rentgenskim posntekom.

 

Cistektomija

Cistektomija je poseg, s katerim odstranimo cisto.
Ciste se najpogosteje razvijejo iz vnetega tkiva (granoloma) po travmi ali pa so razvojnega vzroka. Pacienti prve simptome ponavadi zaznajo, ko je cista že v akutni fazi in so prisotne močne bolečine in otekline.

Simptomi zobnih cist so:

  • sprememba barve zoba

  • velik nezdravljen karies

  • izboklina na kosti (čeljusti) nad zobom

  • fistula

  • bolečina, oteklina, rdečica okrog zoba

Da se ne bi razširila, razrasla in povzročila veliko vnetje na obrazu, je potrebno cisto odstraniti v najkrajšem možnem času. Cistektomijo opravljamo v lokalni anesteziji, kar pomeni, da je poseg za pacienta popolnoma neboleč. Med posegom oralni kirurg odstrani cisto, skrajša vrh korenine in zapre zobne kanale. Da bi bilo celjenje kosti čim bolj učinkovito, lahko v votlini, ki ostane po odstranitvi ciste, opravimo regeneracijo kosti. Teden dni po posegu odstranimo šive.

Zaprosite za brezplačno ponudbo in si pridobite poseben popust

Izpolnite obrazec s katerim boste zaprosili za informacije ali rezervirali termin. Rezervirajte si prvi obisk brezplačno.

  • Accepted file types: doc, pdf, png, jpg, jpeg, Max. file size: 150 MB.