Vgradnja vsadka je možna tudi v primeru manjkajočega dela kosti.

Vsadki – implantati so priljubljen način nadomeščanja zob, ker rešujejo tako funkcionalne, kot estetske težave, hkrati pa se obnašajo kot naravni zobje in na nek način zaustavljajo nadaljnje izgubljanje kosti v ustni votlini.

Z regeneracijo kosti zaustavimo zadrževanje dlesni in nadaljnje propadanje čeljustne kosti in s tem tudi podiranje sosednjih zob.

Izguba posameznega zoba pogosto privede tudi do izgube dela kosti. Če kost pod dlesnijo ni dovolj visoka ali široka, je za uspešno vgradnjo vsadka potrebno opraviti regeneracijo ali nadgradnjo kosti.

Z uporabo posebnih materialov in metod lahko presadimo del lastne kosti ali vgradimo umetno kost.

Glede na vrsto materiala in način nadgradnje kosti, lahko čas regeneracije traja od 4 do 6 mesecev. Nato sledi vgradnja vsadka – implantata.

V zobozdravstvenem centru Orto-Nova opravljamo naslednje načine regeneracije kosti:

S krvno plazmo (PRF)

Protokol PRF za nadgradnjo kosti s pomočjo lastne krvne plazme

V primeru, da je na želenem mestu vgradnje vsadka premalo kostnega materiala, lahko z metodo PRF na popolnoma naraven in varen način nadgradimo kost. Postopek se začne z odvzemom pacientove krvi, kateri z nadaljnjo obdelavo s posebno napravo za koagulacijo v centrifugi ločimo sestavine. Z ločitvijo sestavin dobimo membrano za hitrejšo, enostavnejšo in varnejšo vgradnjo vsadkov v primeru manjkajočega dela kosti.

Gre za popolnoma varno metodo regeneracijo kosti, pri kateri ne uporabljamo nobenih drugih snovi razen pacientove lastne krvi. Pri vgradnji vsadkov se je izkazala z zelo dobrimi rezultati.

Z umetno kostjo

Uporabljamo umetno izdelane materiale sintetičnega ali živalskega izvora. Najpogosteje so v granulirani obliki in so primerni za nadgradnjo kosti pri manjših ali srednjih okvarah kosti, do katerih pride zaradi paradontoze, odstranitve zoba ali kakšnega drugega vzroka.

V nekaterih primerih moramo nadomeščanje z umetno kostjo kombinirati z dodajanjem pacientove lastne kosti. Tako dosežemo boljši osteogenski učinek in s tem hitrejše oblikovanje nove kosti.

Kirurški poseg z dodajanjem umetne kosti je nekoliko hitrejši in manj zahteven tako za kirurga, kot za pacienta. Okrevanje po posegu tudi pri dodajanju pacientovega lastnega kostnega materiala poteka brez bolečin.

Uspešnost vgradnje umetne kosti je zelo velika. Organizem praviloma vedno sprejme granule in sam začne z regeneracijo kosti.

 

Z dodajanjem lastnega kostnega materiala – avtologni postopek

Postopek nadgradnje kosti v tem primeru opravimo z dodajanjem pacientovega lastnega kostnega materiala, ki ga odvzamemo z brade ali zadnjega dela spodnje čeljusti.

Pacientov lasten kostni material lahko vgradimo v kosu kot kostni blok ali kot nastrgane delce.

Avtologna presaditev kosti še vedno velja zlati standard v oralni kirurgiji, to pa zato, ker z njo dosežemo največji osteogenski učinek. Veliko vlogo ima pri tem seveda to, da v postopku uporabimo del pacientove lastne kosti.

Postopek nadgradnje kosti z dodajanjem lastnega kostnega materiala ne prinaša nobenih bolečin ali oteklin med okrevanjem. Pacienti po posegu ne občutijo nobenih neprijetnosti ter poročajo samo o pozitivnih izkušnjah.

V zobozdravstvenem centru Otro-Nova uporabljamo Piezon Master Surgery® napravo švicarskega podjetja EMS, ki slovi po dolgoletni tradiciji in perfekcionizmu pri izdelavi vrhunskih medicinskih inštrumentov.

Piezo-kirurgija je namenjena uporabi v oralni kirurgiji, implantologiji in paradontalni kirurgiji. Z njo dosegamo maksimalno kurirško natančnost z minimalno invazivnim pristopom.

Zaprosite za brezplačno ponudbo in si pridobite poseben popust

Izpolnite obrazec s katerim boste zaprosili za informacije ali rezervirali termin. Rezervirajte si prvi obisk brezplačno.

  • Accepted file types: doc, pdf, png, jpg, jpeg, Max. file size: 150 MB.