Otroško in preventivno zobozdravstvo je veja zobozdravstva, ki se, kot že ime pove, usmerja v obravnavo otrok. Otroci so v središču pozornosti otroškega preventivnega zobozdravstva, zanje pa lahko rečemo, da so med najboljšimi in najbolj hvaležnimi pacienti.

Pri pacientih vseh starostnih skupin, tudi pri otrocih, je zelo pomembna redna in vsakodnevna skrb za ustno higieno. Če je ta pomanjkljiva, lahko postane vzrok za težave z zobmi v prihodnosti. Zato moramo otroke od malih nog učiti, kako skrbeti za ustno higieno, ki vključuje vsakodnevno umivanje zob ter izogibanje uživanju prevelikih količin zobem škodljive hrane. Vse to lahko vpliva na kasnejše težave z zobmi in njihovo prezgodnje propadanje. Zelo pomembno je tudi redno obiskovati zobozdravnika že od samega začetka rasti zob. S tem ko spremljamo rast in napredek že od samega začetka, lahko pravočasno preprečimo morebitne težave v prihodnosti.

 

Metode otroškega preventivnega zobozdravstva v naši ordinaciji

Preventivno zobozdravstvo se začne s prvimi zobmi. V centru Orto-Nova skrbimo za preventivo otroških zob že od najzgodnejše dobe. Staršem priporočamo, da otroke pripeljejo na prvi pregled že okrog tretjega leta starosti. S tem poleg spremljanja zdravja in razvoja zob dosežemo tudi, da otrok zaupa zobozdravniku in se ga ne boji. Zelo je pomembno, da otroci prvi obisk doživijo skozi igro in brez strahu ter da že v zgodnjih letih osvojijo skrb za ustno higieno.

 

Za zaščito otroških zob uporabljamo metode kot so:

  • zapolnjevanje razpok

  • fluoriranje zob

  • zdravljenje mlečnih zob

  • kontrola in odstranjevanje plaka

  • funkcionalno in estetsko popravilo poškodovanih zob

V otroškem zobozdravstvu je zelo pomembna preventiva, ki omogoča zaščito mlečnih zob (ti so zelo pomembni za položaj stalnih stranskih zob) do njihovega naravnega izpadanja, po tem pa redna skrb za ohranjanje zdravih stalnih zob.

Tudi po tem, ko otroku zrastejo stalni zobje, so pomembni redni pregledi pri zobozdravniku. Med drugim zaradi kontrole razvoja čeljusti in pravilne razporeditve zob ter morebitne potrebe po ortodontski terapiji z zobnim aparatom. Zdravi zobje in zdrav nasmeh otrokom omogočajo lažje grizenje in žvečenje ter hitrejše učenje jasne in pravilne izgovorjave besed. S tem, ko pri otroku razvijemo in zgradimo zavedanje o pomenu zdravih zob, povečamo tudi možnosti za njegovo boljše splošno zdravje.

Ob prihodu v našo ordinacijo bomo ocenili zdravje zob vašega otroka in vam predstavili vse potrebne informacije in nasvete, da boste za njegove zdrave zobe znali in zmogli poskrbeti tudi doma. S tem in z rednimi obiski zobozdravnika boste svojemu otroku omogočili zdrav in lep nasmeh že od malih nog!

Dogovorite se za termin obiska.

Zaprosite za brezplačno ponudbo in si pridobite poseben popust

Izpolnite obrazec s katerim boste zaprosili za informacije ali rezervirali termin. Rezervirajte si prvi obisk brezplačno.

  • Accepted file types: doc, pdf, png, jpg, jpeg, Max. file size: 150 MB.