Karies, najbolj razširjena bolezen

Karies je ena najpogostejših bolezni zob današnjega časa. Redki so ljudje, ki se niti enkrat v življenju niso srečali z njim. Gre za bolezen, ki je pogosta tako pri otrocih, kot pri odraslih, na njen nastanek pa vplivajo številni dejavniki. Za njeno preprečevanje je pomembno, da pazimo na prehrano, skrbimo za redno in pravilno vzdrževanje ustne higiene ter opravljamo redne preglede pri zobozdravniku. Če katerega od teh dejavnikov zanemarimo, lahko na zobeh nastane karies.

Kako nastane karies?

Ob vsakodnevnem uživanju hrane bakterije skupaj s slino ustvarjajo obloge na površini zob. Te obloge imenujemo plak. Na nastanek kariesa še posebej vpliva uživanje sladke in lepljive hrane, ki skupaj z bakterijami v ustih tvori kislino, ki napada in uničuje zobno sklenino (zunanjo površino zob). Sčasoma se tako razvije karies, ki povzroča propadanje vaših zob.

Karies sprva napada zobno sklenino, a če ga ne odstranimo že takoj na začetku, začne uničevati tudi notranjost zoba in doseže dentin. Tudi slednjega začne postopoma uničevati, nakar prodre še globlje v zob.

Pravočasna odstranitev kariesa je zato zelo pomembna in lahko prepreči resne zaplete, kot sta na primer propadanje živca in zobne korenine. Prej kot karies odstranimo, prej zaustavimo njegovo širjenje proti globljim plastem zoba.

Včasih se ne zavedamo resnosti pojava kariesa vse dokler ne postane obsežen in globok, zaradi česar se pojavita bolečina in neizbežna oteklina, ki vpliva tudi na estetiko nasmeha. V takšnem primeru je odstranitev kariesa in rekonstrukcija zoba zahtevno opravilo, ki zahteva pozorno zdravljenje. Le tako preprečimo nastanek novega kariesa, zobu pa vrnemo naraven videz in polno funkcionalnost.

V zobozdravstvenem centru Orto-Nova z uporabo lokalne anestezije neboleče odstranimo karies. S pomočjo najsodobnejših materialov, ki omogočajo popolno rekonstrukcijo brez spremembe barve zoba, izdelamo natančno in estetsko zalivko (“plombo”).

Dogovorite se za termin obiska.

Zaprosite za brezplačno ponudbo in si pridobite poseben popust

Izpolnite obrazec s katerim boste zaprosili za informacije ali rezervirali termin. Rezervirajte si prvi obisk brezplačno.

  • Accepted file types: doc, pdf, png, jpg, jpeg, Max. file size: 150 MB.