Obstajajo primeri, ko razmere v ustni votlini ne omogočajo izdelave fiksnih protetičnih rešitev. Tedaj pacientom priporočamo izdelavo snemnih protetičnih nadomestkov ali protez.

Glede na položaj in število manjkajočih zob izdelamo totalno ali delno skeletirano protezo.

Totalne proteze so izdelane iz akrilata, medtem ko so delne proteze lahko izdelane iz iz akrilata ali wirona (s kovinsko osnovo).

Pri izbiri ustreznega protetičnega nadomestka je zelo pomemben pogovor pacienta z zobozdravnikom, v katerem pacient predstavi svoje želje in pričakovanja, zobozdravnik pa predlaga najboljšo možno rešitev upoštevaje pacientove osebne, medicinske in finančne možnosti.

Izdelava dobre delne ali totalne proteze zahteva veliko izkušenj in znanja. Le tako lahko pacientu zadovoljivo povrnemo funkcijo govora in grizenja in hkrati s podpiranjem mehkih tkiv zagotovimo primerno estetiko obraza.

Ali veste, da je danes vsako klasično zobno protezo mogoče zamenjati s protezo narejeno na vsadkih – implantatih, ki uporablja posebne zadrževalne elemente (npr. prečke, lokatorje, ipd.)?

Rezultat je boljša stabilnost in enotna funkcionalnost s preostalim delom ustne votline.

 

Totalne ali popolne proteze

Izdelujemo jih za posamezno čeljust, kadar pride do popolne izgube zob. V primerjavi z delnimi protezami so enostavnejše konstrukcije. Sestavljene so iz osnove in nanjo nameščenih umetnih zob. Osnova je izdelana iz rožnatega akrilata, ki se barvno ujema z ostalo ustno votlino in tako zagotavlja estetski videz.

Totalne protezo namestimo neposredno na dlesen, ki prekriva kost.

Pri izdelavi osnove si prizadevamo, da je čim večja ter da hkrati ustreza vsem pravilom stroke. Sile, ki nastajajo pri grizenju in žvečenju na zobeh nameščenih na protezo, se morajo prek osnove prenesti na sluznico in nato na kost, ki se nahaja pod njo. Ker sluznica oziroma dlesen po svoji funkciji ni namenjena prenašanju velikih sil, je potrebno grizenje in žvečenje prilagoditi tako, da se sila porazdeli na čim večjo površino.

Osnova za zgornjo čeljust pokriva celotno ustno nebo, medtem ko ima osnova za spodnjo čeljust obliko podkve, s čimer zagotavlja prostor za svobodno gibanje jezika.

Pokrivna proteza na vsadkih – implantatih

V mnogih primerih popolne izgube zob na spodnji čeljusti pacienti ne morejo nositi klasične snemne proteze. V teh primerih priporočamo pokrivno protezo, za katero je potrebno vgraditi nekaj vsadkov. Glede na to, da je takšen poseg manj invaziven, je tudi ugodnejši s finančnega vidika. Takšna vrsta proteze lahko torej za mnoge paciente predstavlja idealen in ugoden protetični nadomestek.

 

Wiron proteze (s kovinsko osnovo)

Klasična wiron proteza je snemna akrilatna proteza s kovinsko osnovo. Uporabljamo jo kot trajno rešitev pri delni izgubi zob, če druge možnosti za njihovo nadomestitev niso mogoče.

Sestavljajo jo: telo proteze, ki je izdelano iz plemenitega materiala (wironit) ter zaponke (sidra) ali kronica (teleskop), ki protezo fiksirajo na nosilne zobe, ki so povezani v mostičke.

Nekoč so se za pritrjevanje uporabljale sponke, toda današnji načini kombiniranega pritrjevanja s sidri in teleskopi v vseh pogledih nudijo več. Tako z vidka funkcionalnosti in estetike, kot tudi stabilnosti in diskretnosti pri nošenju proteze.

Za razliko od popolne proteze, kjer se sila grizenja prenaša na sluznico, delna proteza obremenitev prenaša na ostale zobe in s tem razbremeni dlesen. Prednost delne proteze je tako tudi v tem, da omogoča večje sile grizenja brez draženja sluznice.
Pred namestitvijo delne proteze morajo biti ostali zobje sanirani in pripravljeni na izdelavo proteze.

 

Kombinirani protetični nadomestki

Kombinirani protetični nadomestki so odlična rešitev, kadar imamo v čeljusti zobe, ki s svojim številom in razporeditvijo ne dovoljujejo izdelave mostička, vgradnja vsadka – implantata pa ni mogoča zaradi zdravstvenih ali finančnih razlogov.

V takšnih primerih obstaja možnost modificiranja wiron proteze na način, da zaponke kot zadrževalne elemente zamenjamo z zgibnimi povezavami (ang. attachment). Preostale zobe v čeljusti obrusimo in prekrijemo s kovinsko-keramičnim mostičkom, ki ima na vogalih dodane zgibne povezave. Te služijo za pričvrstitev snemne proteze.
Zaradi čvrstosti in nepremičnosti takšne proteze pacientom zadovoljivo povrnemo funkcijo žvečenja. Pri vsakodnevnih aktivnostih kot sta govor in smejanje je prehod med mostičkom in protezo popolnoma neopazen.

Prihodnost zobozdravstva je usmerjena k trajnim protetičnim nadomestkom, ki bi pacientom omogočili najboljše dolgotrajne rešitve.

Zaprosite za brezplačno ponudbo in si pridobite poseben popust

Izpolnite obrazec s katerim boste zaprosili za informacije ali rezervirali termin. Rezervirajte si prvi obisk brezplačno.

  • Accepted file types: doc, pdf, png, jpg, jpeg, Max. file size: 150 MB.