V fiksno zobno protetiko štejejo vsi elementi, ki se trajno vgradijo v čeljust in jih pacient sam ne more odstraniti.

Zobne krone

Krone so fiksni protetični nadomestki, ki se vgradijo na posamezen zob ali zobni vsadek – implantat. Po cementiranju popolnoma prekrivajo ostanek zoba. Zahvaljujoč današji tehnologiji izdelave protetičnih nadomestkov, imajo takšni zobje popolnona naraven videz in izpolnjujejo visoke estetske kriterije.

Krone, ki jih uporabljamo v fiksni protetiki so lahko kovinsko-keramične, cirkon-keramične ali v celoti keramične.

Uporabljajo se v primerih, ko je naravni zob močneje poškodovan, kot na primer zaradi kariesa ali loma, uporabimo pa jih lahko tudi če so razlogi estetske narave (npr. nevšečna barva ali oblika zoba).

Kovinsko-keramične krone (kovinska osnova prevlečena s keramiko) nudijo zadovoljivo estetiko. V nekaterih primerih še vedno predstavljajo edino možno rešitev, kot na primer pri mostičkih z velikimi razponi zaradi nadomeščanja večjega števila zob.

Cirkon-keramične krone (cirkonska osnova prevlečena s fino keramiko) so estetsko izjemno dovršene. Namenjene so osebam, ki si želijo čim bolj naraven in popoln nasmeh. S tehnologijo CAD/CAM so izdelane zelo hitro. Manjše mostičke (do 5 zob) je možno izdelati v samo treh dneh.

Popolnoma keramične krone (Empress, Emax) so izdelane iz vrhunske keramike in se najpogosteje uporabljajo, ko je potrebno na naravni zob ali vsadek vgraditi samo eno krono. Izdelava in namestitev takšne krone od zobozdravnikov in zobnih tehnikov zahteva visoko stopnjo znanja. S tehnologijo CAD/CAM jo je mogoče izdelati v samo eni uri.

Za razliko od zobnih kron, ki se vgrajujejo samo na en zob, se za nadomestitev enega ali več manjkajočih zob uporabljaja protetična rešitev imenovana zobni mostiček.

V primeru ko pacientu manjka več zob in niti preostali zobje niso v najboljšem estetskem stanju, kot rešitev najpogosteje uporabimo keramične mostičke pritrjene na naravne zobe (če njihov razpon in stabilnost to omogočata).

Zahvaljujoč številnim prednostim vsadkov – implantatov – lahko enega ali več manjkajočih zob protetično nadomestimo tudi s keramičnim mostičkom na vsadku. Prednost tega je, da preostali zdravi zobje ostanejo nedotaknjeni.

Zaprosite za brezplačno ponudbo in si pridobite poseben popust

Izpolnite obrazec s katerim boste zaprosili za informacije ali rezervirali termin. Rezervirajte si prvi obisk brezplačno.

  • Accepted file types: doc, pdf, png, jpg, jpeg, Max. file size: 150 MB.